Британският премиер Борис Джонсън изрази опасения, че Украйна може да бъде

...
Британският премиер Борис Джонсън изрази опасения, че Украйна може да бъде
Коментари Харесай

Джонсън се бои, че Европа ще притисне Украйна за лошо мирно споразумение

Британският министър председател Борис Джонсън изрази опасения, че Украйна може да бъде изправена пред напън за подписване на спокойно съглашение с Русия, което не е в неин интерес, поради икономическите последствия от войната в Европа, оповестява " Ройтерс ".

" Твърде доста страни настояват, че това е европейска война, която е ненужна... и така натискът ще пораства, с цел да подтикне - принуди, може би - украинците към неприятен мир ", предизвести той по време на посещаване в столицата на Руанда Кигали.

По думи на Джонсън следствията от това съветският президент Владимир Путин да успее да си проправи път в Украйна, биха били рискови за интернационалната сигурност и " дълготрайна икономическа злополука ".

Проучване, извършено в края на май, демонстрира, че към 82% от украинците считат, че Украйна не би трябвало да отстъпва територии в рамките на спокойно съглашение с Русия.

По време на последните директни договаряния сред Русия и Украйна в Истанбул на 29 март се стигна до разискване на проект за спокойно съглашение, който предвиждаше също извънблоков безпристрастен статут на Украйна при непокътната опция за участие в Европейски Съюз. В него се предвиждаше споразумяване на статута на Крим и Донбас да стане на по-късен стадий.

Впоследствие този проект беше оставен настрани, а договарянията на практика стопираха, като и двете страни се упрекват взаимно за техния неуспех. Украинските управляващи неколкократно дадоха да се разбере, че не са склонни да водят договаряния, които плануват загуба на територии.

Според някогашния шеф на английския общоприет щаб лорд Ричард Данат обаче съветските войски няма да изоставен непринудено окупираните територии на Украйна, а украинският президент Володимир Зеленски ще би трябвало да одобри, че 10-15% от украинската територия ще остане под съветски надзор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР